Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
Bedrock Mission!

Learn more

View all

Sign in to view all badges

SOLVED

Activation failed using activation tree

Avatar

Level 3

I have used  Activation Tree( https://docs.adobe.com/docs/en/cq/5-5/wcm/page_publish/tree_activate.html ), but sometimes activation is failed, due to the following exceptions

Error during processing: java.lang.IllegalStateException: Failed to retrieve path from Item: Error during processing: com.day.cq.replication.ReplicationException: Unable to create version for /path/to/page

As you see at first exception there is no concrete item.

What is possible reason of those exceptions?

1 Accepted Solution

Avatar

Correct answer by
Community Advisor

Hello,

It would be nice if you share more details about when the activation fails like pattern (means is that same area which were activated using tree activation first time and fails second time??). From above error message i saw illegalstate exception on page item and normally it happens when the page/node stage is not synced correctly (there is still some changes on page not saved in repository - during activation some modification) when the activation fired. 

Can you please check if above happening during activation?

Thanks,

Pawan

View solution in original post

0 Replies

Avatar

Correct answer by
Community Advisor

Hello,

It would be nice if you share more details about when the activation fails like pattern (means is that same area which were activated using tree activation first time and fails second time??). From above error message i saw illegalstate exception on page item and normally it happens when the page/node stage is not synced correctly (there is still some changes on page not saved in repository - during activation some modification) when the activation fired. 

Can you please check if above happening during activation?

Thanks,

Pawan

Avatar

Level 3

Hi Pawan,

There is problem in org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java)

ReplicationQueue queue = agent == null ? null : agent.getQueue();
int num= queue == null ? 0 : queue.entries().size();

Something wrong when  queue.entries().size() executed(Throws IllegalStateException), any ideas?

Error during processing: java.lang.IllegalStateException: Failed to retrieve path from Item: org.apache.sling.jcr.resource.internal.helper.jcr.JcrItemResource.getPath(JcrItemResource.java:82) org.apache.sling.event.impl.jobs.JobManagerImpl.findJobs(JobManagerImpl.java:659) com.day.cq.replication.impl.queue.ReplicationQueueImpl.entries(ReplicationQueueImpl.java:144) org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java:265) org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java:318) org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java:318) org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java:152) org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp._jspService(POST_jsp.java:509)

This exception occurs always on different pages

Thanks,

Yaraslau

Avatar

Level 3

I am also facing the same issue. 

09.01.2017 09:44:08.409 *ERROR* [0:0:0:0:0:0:0:1 [1483976648253] POST /etc/replication/treeactivation.html HTTP/1.1] org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor Error during tree activation of /apps/website1/components

java.lang.NullPointerException: null
    at org.apache.jsp.libs.cq.replication.components.treeactivation.POST_jsp$Processor.process(POST_jsp.java:196)

On the replication screen it stops like this..

Ignore (not modified)cq:editConfig /apps/website1/components/content/horizontaltab/cq:editConfig [13]

Ignore (not modified) horizontaltab.html /apps/website1/components/content/horizontaltab/horizontaltab.html (activated) [14]
Error during processing: java.lang.NullPointerException

Deep diving in to  each folder, it stops the replication at one ghost folder which is shown in the replication selector window but not in CRXDE Lite.

THe same folder is not available in CRXde. The above highlighted folder which is causing issues. Not sure where it came from.

/apps/website1/components/content/Tabs/updatetabcontent.Post.servlet.