Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
Bedrock Mission!

Learn more

View all

Sign in to view all badges

SOLVED

AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request

samthadhani
Level 3
Level 3

Hi,

I had setup my local instance to interact with AWS S3 using this tutorial. http://cq-ops.tumblr.com/post/88962236474/how-to-configure-aem6-datastore-for-amazon-s3 and https://docs.adobe.com/docs/en/aem/6-1/deploy/platform/data-store-config.html.

However, when i start the instance i see the exception 

30.11.2015 17:22:49.720 *ERROR* [qtp2026726933-60] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: Possible reason is missing Repository service. Check AuthenticationSupport dependencies.
30.11.2015 17:22:53.491 *ERROR* [qtp2026726933-61] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.
30.11.2015 17:22:53.492 *ERROR* [qtp2026726933-61] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: Possible reason is missing Repository service. Check AuthenticationSupport dependenci

The S3 logs are coming up as 

 

[senuser@marshall-assets-biztech01-assets-i-19c7a9c6 logs]$ cat error.log | grep 's3'
30.11.2015 17:16:00.074 *INFO* [OsgiInstallerImpl] crx-ext-s3 BundleEvent INSTALLED
30.11.2015 17:16:00.074 *INFO* [OsgiInstallerImpl] org.apache.sling.audit.osgi.installer Installed bundle crx-ext-s3 [248] from resource TaskResource(url=fileinstallad09f60708c0fb5aee04cdf46857bff9:/app/crx-quickstart/install/15/crx-ext-s3-1.0.44.jar, entity=bundle:crx-ext-s3, state=INSTALL, attributes=[org.apache.sling.installer.api.tasks.ResourceTransformer=:36:42:11:, Bundle-SymbolicName=crx-ext-s3, Bundle-Version=1.0.44], digest=1436426738000)
30.11.2015 17:16:00.075 *INFO* [OsgiInstallerImpl] org.apache.sling.audit.osgi.installer Set start level for bundle crx-ext-s3 [248] to 15
30.11.2015 17:16:00.094 *INFO* [OsgiInstallerImpl] org.apache.sling.audit.osgi.installer Started bundle crx-ext-s3 [248]
30.11.2015 17:16:17.130 *INFO* [FelixStartLevel] crx-ext-s3 BundleEvent RESOLVED
30.11.2015 17:16:17.897 *INFO* [FelixStartLevel] crx-ext-s3 BundleEvent STARTING
30.11.2015 17:16:17.901 *INFO* [FelixStartLevel] crx-ext-s3 BundleEvent STARTED

 

The Day CQ upgragde bundle is coming up as a fragment inside system bundles. Anything that i can be doing wrong?

I have not changed any repository.xml file settings i.e. no but only the s3 config that is residing within the install directory of crx-quickstart.

<DataStore class="com.day.crx.cloud.s3.ds.S3DataStore">
    <param name="config" value="$\{rep.home\}/aws.properties"/>
    <param name="secret" value="123456789"/>
</DataStore>

Will appreciate any response.

1 Accepted Solution
kautuk_sahni
Correct answer by
Employee
Employee

Hi 

Some Quick pointers:-

1. Make sure all bundles are installed and running?Start any bundles that do not have the “ACTIVE” status and this should resolve the issue.  Verify the same from http://dev.day.com/content/dam/day/onlinetool/COI.html

2. Check all your XML config files for CQ, especially if you remember editing one, "Content is not allowed in prolog" is a common error when the XML is malformed, or you have whitespace before the opening element of an XML file.

Link:- http://help-forums.adobe.com/content/adobeforums/en/experience-manager-forum/adobe-experience-manage...

Link:- http://blogs.adobe.com/dmcmahon/2012/06/18/cq-5-5-update-1-service-unavailable-authenticationsupport...

Link:- https://edivad.wordpress.com/2013/04/02/aemcq5-authenticationsupport-service-missing/

I hope this would help you.

 

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

View solution in original post

0 Replies
kautuk_sahni
Correct answer by
Employee
Employee

Hi 

Some Quick pointers:-

1. Make sure all bundles are installed and running?Start any bundles that do not have the “ACTIVE” status and this should resolve the issue.  Verify the same from http://dev.day.com/content/dam/day/onlinetool/COI.html

2. Check all your XML config files for CQ, especially if you remember editing one, "Content is not allowed in prolog" is a common error when the XML is malformed, or you have whitespace before the opening element of an XML file.

Link:- http://help-forums.adobe.com/content/adobeforums/en/experience-manager-forum/adobe-experience-manage...

Link:- http://blogs.adobe.com/dmcmahon/2012/06/18/cq-5-5-update-1-service-unavailable-authenticationsupport...

Link:- https://edivad.wordpress.com/2013/04/02/aemcq5-authenticationsupport-service-missing/

I hope this would help you.

 

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

samthadhani
Level 3
Level 3

Hi Kautuksahni,

 

I finally figured out the mistakes that i was doing. Now the system starts up fine. I see that AEM is writing some log files into S3 bucket.I still don't see datastore being created in crx-quickstart directory. The repository directory has segmentstore instead.
 
In the install folder within crx-quickstart, i just have S3config file. If i am putting SegmentStoreConfig into install directory, system isn't starting up and throwing the problems as stated above.
 
Is this the correct behaviour? I added a few assets into DAM but they are getting added in the file system looks like. None of them are syncing up with S3.  The article here http://cq-ops.tumblr.com/post/88962236474/how-to-configure-aem6-datastore-for-amazon-s3 here mentions that bucket size of 1 GB would be created. For me only 4-5 logs files of 500 KB each are getting added.

 

Any advice?

kautuk_sahni
Employee
Employee

Hi 

Please have a look at this article :- http://www.weishao.me/blog/using-amazon-s3-as-the-datastore-in-adobe-aem

I hope this would work for you. Else i would recommend you to reach out to customer support for the same.

I hope this would help you.

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

samthadhani
Level 3
Level 3

Hi Kautuk,

I got S3 working. The assets are being written over to S3. Thanks for your help. I was looking at keeping only a 1/2 GB worth of data in JCR and moving the other data into S3. However, I am not sure how to specify the cacheSize. I mean if I want only 1 GB what should i specify 1GB/1024MB/10000000 kb or only the number in KB or bytes?

Also, when the local cache size exceeds the limit, I see that AEM is getting rid of the data store. Does that mean it is also getting rid of version etc associated with the images because that's where they live isn't it? 

  • maxCachedBinarySize: Binaries with size less than or equal to this size will be stored in memory cache. The size is in bytes. The default is 17408 (17 KB).
  • cacheSize: The size of the cache. The value is specified in bytes. The Default is 64GB.
kautuk_sahni
Employee
Employee

Hi 

To answer to you questions:-

Q1  I am not sure how to specify the cacheSize?

Ans :- The Size must be specified in bytes, For 1 GB, cacheSize= 1,073,741,824 bytes.

Q2. when the local cache size exceeds the limit, I see that AEM is getting rid of the data store. Does that mean it is also getting rid of version etc associated with the images because that's where they live isn't it? 

Ans:

The local cache has a size limit, specifiable by the cacheSize parameter. When the size of the cache exceeds the limit, it will automatically undergo purging in order to clear older items and reclaim space. During purging, the local cache makes sure that it doesn’t delete any in-progress asynchronous uploads.

Things to note about the local cache mechanism:

  1. It can be disabled by setting the cacheSize parameter to 0. In this case, all operations will be performed directly in the S3 cloud and the local cache completely ignored.
  2. If the size of a file exceeds the size of the local cache, it will be served directly from S3.
  3. When the cache is being purged, it will not be available to the S3 data store. Files from the local cache that have pending uploads will still be available.
  4. Files deleted from the S3 data store will also be deleted from the local cache.

So, as per documentation it would get rid of everything except in-progress. I will ask internally with engineering team to give me exact answer to this question.

I hope this would help you.

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

samthadhani
Level 3
Level 3

Hi Kautuk,

Any updates on the issue?

Cheers

kautuk_sahni
Employee
Employee

Hi samthadhani

I am waiting for the response from internal Engg team. I would get back to you soon,

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

kautuk_sahni
Employee
Employee

Hi 

Please find below the reply from engineering team:-

Localcache purging is just cache purging. Binaries would be existing in S3.

Binaries deletion in S3  is govern by Oak’s revisionCleanup/GarbageCollection which deletes unreferenced(in oak)  binaries.  

and  

For purging there are two factors:

  1. cachePurgeFactor = purge start  when currentSize > cachePurgeFactor * cacheSize
  2. cacheResizeFactor = purge would be delete items till currentSize <= cacheResizeFactor * cacheSize

I hope this would help you.

Thanks and Regards

Kautuk Sahni

samthadhani
Level 3
Level 3

Thanks Kautuk,

Yes, the response was helpful so i can safely assume that only the binaries would be maintained within S3 and version etc would be deleted when the cache criteria etc are met as you have explained?

Cheers

kautuk_sahni
Employee
Employee

Yes, you get it right smiley.

As this was conveyed to me by engineering team. If some want to delete binaries as well, Binaries deletion in S3  is govern by Oak’s revisionCleanup/GarbageCollection which deletes unreferenced(in oak)  binaries.

Thanks and Regards

Kautuk Sahni 

sivas61374651
Level 3
Level 3

Hi Samthadhani,

Even I'm struck up with the same issue.

*ERROR* [qtp398821604-63] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.

*ERROR* [qtp398821604-63] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: Possible reason is missing Repository service. Check AuthenticationSupport dependencies.

Can you tell me the exact fix which you did to make it work? is it because of datastore folder is not created in repository? Appreciate your help. kautuksahnisamthadhani

Thanks,

Vijay