Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
BedrockMission!

Learn more

View all

Sign in to view all badges

SOLVED

HTTP ERROR 503 (Problem accessing/.Reason: Authentication Support service Missing)

shuter009
Level 2
Level 2

I am using Adobe 6.5  JDK Version 1.8 and oak version 1.10.2 whenever I build maven project or close down the system this error pops up I tried 1. https://experienceleaguecommunities.adobe.com/t5/adobe-experience-manager/503-error-authenticationsu...  

2.https://experienceleaguecommunities.adobe.com/t5/adobe-experience-manager/503-cq-authenticationsuppo... 

3.https://experienceleaguecommunities.adobe.com/t5/adobe-experience-manager/aem-6-2-starting-with-503-... 
4.https://experienceleaguecommunities.adobe.com/t5/adobe-experience-manager/aem-6-2-starting-with-503-... 

 

Nothing actually worked I tried stopping AEM instance delete the folder logs and repository/index , downloaded the OAK-Run-Jar  restarted the instances several times restarted the PC chrome everything but when I build the project I am getting this same error.

 

Please Help

 

 

I found the solution one of my bundle was Active but still giving an error kindly delete the index file from crx-quickstart and run again the instance will work fine. 

For reference use this- https://experienceleague.adobe.com/docs/experience-manager-learn/getting-started-wknd-tutorial-devel...

1 Accepted Solution
asutosh_jena
Correct answer by
Community Advisor
Community Advisor

Hi @shuter009 

Do you see anything in the error.log?

Was this working earlier and now after deploying any specific code this issue started popping up?

 

You are running AEM 6.5 with what service pack? What is the JDK version?

 

Thanks!

View solution in original post

15 Replies
asutosh_jena
Correct answer by
Community Advisor
Community Advisor

Hi @shuter009 

Do you see anything in the error.log?

Was this working earlier and now after deploying any specific code this issue started popping up?

 

You are running AEM 6.5 with what service pack? What is the JDK version?

 

Thanks!

View solution in original post

shuter009
Level 2
Level 2
Hi there is nothing popping up in error log jdk version is 1.8 and this is a fresh install so since starting this thing is happening
asutosh_jena
Community Advisor
Community Advisor
Which service pack you are running now? You have not installed any custom code or content package and you are not able to start the instance? This gives you the 503 error. Are you running this on windows or mac?
shuter009
Level 2
Level 2
I am running this on Ubuntu and have not installed any custom code or any service pack
asutosh_jena
Community Advisor
Community Advisor
I will suggest you to install the latest service pack(6.5.8.0) on plain vanilla 6.5.0 instance and try this once. If there is no custom code installed and if the installation is correct, then you should not be facing any issues.
shuter009
Level 2
Level 2
I am not able to login in my package share from my local instance also not able to find online can you provide me the link to access the package. @asutosh_jena
asutosh_jena
Community Advisor
Community Advisor

@shuter009 Package share is no more accessible and the binary can be downloaded from here; https://downloads.experiencecloud.adobe.com/

 

Also I have the package available here in my drive which you can download and install:

https://drive.google.com/file/d/1jVXyE3OZoCFQMPWJffLH67WYj8w0_a7F/view?usp=sharing

 

Thanks!

shuter009
Level 2
Level 2
I have installed that package through package manager in plain 6.5.0 instance and after creating archtype i am still getting HTTP ERROR 503 Problem accessing /aem/start.html. Reason: AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.
asutosh_jena
Community Advisor
Community Advisor
That is weird. Do you have a windows machine where you can try with the same jar and same steps and see if you are able to reproduce the issue? This issue should not occur at all!
shuter009
Level 2
Level 2
I do not have a windows machine but trying it to decode this
Vijayalakshmi_S
Community Advisor
Community Advisor

Hi @shuter009,

Check if you have enough memory required for an AEM instance. 

  • 5 GB free disk space in the installation directory
  • 2 GB memory

If it was working before and the issue is observed recently, try to dig down the old error.log files (error.log files that are rotated as old files with dates) and check if you have any error related to memory like the below

java.lang.OutOfMemoryError: Java heap space

shuter009
Level 2
Level 2
There is enough memory for an AEM instance my version is 6.5 and its not working since fresh install I have checked the error.log files also but evrything is in success mode.
Vijayalakshmi_S
Community Advisor
Community Advisor
Can you share the -Xmx value that is set in JVM_OPTS (start.bat file)
shuter009
Level 2
Level 2
-Xmx1024m -XX:MaxPermSize=256M I have followed every step I don't know what is happening
Vijayalakshmi_S
Community Advisor
Community Advisor

Hi @shuter009,

No worries. Can you update the value of -Xmx alone as -Xmx2048m