503 cq AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.

sai111

18-12-2018

Hi ,

Instance am working when I opened today suddenly started stating AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.

I find all the bundles are active , status of Apache Sling Authentication Serviceorg.apache.sling.auth.core is active and I tried deleting index folder under crx-quickstart/repository and restarting the server but nothing worked ,

Startup is happening but still authentication error persists

18.12.2018 21:32:36.438 *ERROR* [qtp1998025192-167] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.

18.12.2018 21:32:36.438 *ERROR* [qtp1998025192-167] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: Possible reason is missing Repository service. Check AuthenticationSupport dependencies.

Please help .. any pointers...Thanks in advance

Accepted Solutions (0)

Answers (12)

Answers (12)

Gaurav-Behl

MVP

05-01-2019

The logs clearly indicate that the segment has gone missing, deleted or corrupted or converted to .bak file. You would need to restore segmentnodestore to a last known good configuration which was sometime before the crash happened. You mentioned that all bundles are active which means the issue is not something that could be fixed by just restarting bundles.

The repository backup should be taken so that you have the master copy for various reasons including if you plan to contact customer care in future. If you do not take a backup and perform a wrong step, there is a possibility the repository might be lost forever and would have to setup AEM from scratch.

sai111

04-01-2019

Other than backup is there anything in particular I can do under crx-quickstart to resolve this and get the instance back...because fully active nd working instance suddenly crashed but still I find all bundles r active ..please help

sai111

04-01-2019

In the debug  log for oak segment I do see Segment not found error
org.apache.jackrabbit.oak.segment.SegmentNotFoundException
org.apache.jackrabbit.oak.segment.SegmentNotFoundException: Segment f5c15052-5c4c-4931-a8bd-e502ac2bb2fd not found
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.file.FileStore$8.call(FileStore.java:602)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.file.FileStore$8.call(FileStore.java:542)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.SegmentCache.getSegment(SegmentCache.java:95)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.file.FileStore.readSegment(FileStore.java:542)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.SegmentId.getSegment(SegmentId.java:125)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.Record.getSegment(Record.java:70)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.MapRecord.getEntry(MapRecord.java:160)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.MapRecord.getEntry(MapRecord.java:192)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.MapRecord.getEntry(MapRecord.java:192)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.MapRecord.getEntry(MapRecord.java:192)
     at org.apache.jackrabbit.oak.segment.SegmentNodeState.getChildNode(SegmentNodeState.java:412)
     at org.apache.jackrabbit.oak.plugins.index.property.strategy.UniqueEntryStoreStrategy.count(UniqueEntryStoreStrategy.java:190)
     at org.apache.jackrabbit.oak.plugins.index.property.strategy.UniqueEntryStoreStrategy.count(UniqueEntryStoreStrategy.java:204)
     at org.apache.jackrabbit.oak.plugins.index.property.PropertyIndexPlan.<init>(PropertyIndexPlan.java:148)

sai111

18-12-2018

Error.log is showing Authentication Service error apart from this there is no other error as no upgrade is done, I do not have current instance backup where I have my code that's the sole reason I need help to restore the instance  please

sai111

18-12-2018

Hi Thanks for the reply ...am starting aem as admin, yesterday my machine got shut abnormally and till last night everything is working fine ....that's the only thing which went wrong last day....will there be anything else which gets corrupted because of abnormal system shutdown which might have caused this???

WASIL

Employee

18-12-2018

Possible reason is missing Repository service. means that Oak repository service isn't registered successfully. In other words, repository isn't available to do authentication for Apache Sling. There might be numerous reasons behind repository not coming up.

Just check if you are starting the AEM as super/admin user.

Thanks

Wasil