Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
Bedrock Mission!

Learn more

View all

Sign in to view all badges

SOLVED

[AEM 6.6] How can I enable a new component group?

Avatar

Level 4

I recently moved to AEM 6.6 (Cloud) and tried to created a new component with a new group, the .content.xml looks like this:

<jcr:root xmlns:sling="http://sling.apache.org/jcr/sling/1.0" xmlns:cq="http://www.day.com/jcr/cq/1.0" xmlns:jcr="http://www.jcp.org/jcr/1.0"
          cq:icon="panel"
          jcr:description="Basic layout component"
          jcr:primaryType="cq:Component"
          jcr:title="Section Container"
          sling:resourceSuperType="core/wcm/components/container/v1/container"
          componentGroup="KG AEM Commons - Full Width"/>

 

Component Structure:

Jeanmaradiaga_0-1632286839430.png

 

View from the CRX

Jeanmaradiaga_1-1632286867130.png

 

I read something about template policies so under wcm/policies/_content.xml I modified the policy for page to include this new group, but alas it still doesn't show in the sidekick or anywhere else for frag and dropping.

Jeanmaradiaga_2-1632286987799.png

Am I missing anything?

1 Accepted Solution

Avatar

Correct answer by
Level 4

Hi @Jeanmaradiaga 

 

It looks OK but I am not sure if you are using the correct policy or NOT.

Can you open the template of this page from here: http://<IP>:<Port>/libs/wcm/core/content/sites/templates.html/conf

and create a new policy for this particular template and select your component for this policy.

You can follow this article: https://experienceleague.adobe.com/docs/experience-manager-65/authoring/siteandpage/templates.html?l...

 

Thanks!.

View solution in original post

4 Replies

Avatar

Community Advisor

Hi @Jeanmaradiaga 

 

You are doing it correct. You need to include the component group under the policy for the page, and it will enabled for that specific policy layout container. You need to ensure you are adding for the correct policy or you need to include in all available policy to add the component into all layout containers.

 

Thanks!

Avatar

Level 4

Thanks for the reply!

So I checked and I am adding the new group on the container policy, but when looking for the component on the add component for the container I don't see my new group. Could it be something else? The logs are not throwing me any errors.

 

Jeanmaradiaga_0-1632288254145.png

 

Avatar

Correct answer by
Level 4

Hi @Jeanmaradiaga 

 

It looks OK but I am not sure if you are using the correct policy or NOT.

Can you open the template of this page from here: http://<IP>:<Port>/libs/wcm/core/content/sites/templates.html/conf

and create a new policy for this particular template and select your component for this policy.

You can follow this article: https://experienceleague.adobe.com/docs/experience-manager-65/authoring/siteandpage/templates.html?l...

 

Thanks!.

Avatar

Level 4

Amazing, that was it! In case someone stumbles upon this in the future, here are the steps I followed:

 

  1. Navigated to this page as suggested by @Rohit_Negi550 
  2. Selected my site and page type (content page in this case) and clicked edit (pencil icon)
  3. On the new window I was greeted by the following view:Jeanmaradiaga_0-1632288801192.png
  4. Here, I selected the third option, policy.

  5. On the allowed components tab (default) I scrolled down and found my new group to be unselected, so I selected it and then I hit "Done" above to save the changes.
    Jeanmaradiaga_1-1632288916408.png
  6. After that I went back to my page, reloaded the editor and voila!
    Jeanmaradiaga_2-1632288956948.png

     

    Thanks everyone!