Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
Bedrock Mission!

Learn more

View all

Sign in to view all badges

SOLVED

AEM 6.2 Author Dispatcher

Avatar

Level 2

We are seeing login issues with our author dispatcher when logging in with anyone other than admin. When the admin account logs in everything looks and works as expected. If one of the other users, that was migrated over from AEM 6.0, logs in they appear to login but instead of seeing the projects page they get the following error:

"Resource at '/' not found

Cannot serve request to / in /apps//sling/servlet/errorhandler/404.jsp"

The dispatcher for author does have 1 rewrite rule that simple enforces https, I have switched rewrites off but no change. I have also turned off all cacheing on the dispatcher just to ensure the cache wasn't getting in the way. If users log directly in to the author instance via ip:port there is no issue.

I've not really ever seen this type of behavior before but would appreciate any ideas on the topic.

 

Thanks,

Brien

1 Accepted Solution

Avatar

Correct answer by
Employee Advisor

Hi,

I don't think, that this has anything to do with the dispatcher, it's clearly a permission problem. Looks like the users, which are not able to login, cannot read the / node. Login with the admin account and check on the /useradmin console the permissions of some users.

The release notes for AEM 6.1 [1] mention a change in the permissions.

Cheers,
Jörg

[1] https://docs.adobe.com/docs/en/aem/6-1/release-notes/deprecated-removed-features.html

View solution in original post

5 Replies

Avatar

Level 9

Hi Brien,

Though description sounds issue at dispatcher since login directly works but from error description getting message from author that means external configuration issue.   Following are possible suspects 

1)     Some rewrite rule & when request reach aem that is additional path & hence not resolving properly.

2)      Browser cache issue Or csrf token was requested when server was restaring.  Please use browser private window and also delete from dispatcher cache the file  /libs/granite/csrf/token.json

Still issue persist please attach the dispatcher and aem logs. 

 

Thanks,

Avatar

Level 5

You probably need to allow permissions for /apps and /etc under /filter section. Can you please check if these filters are set properly ?

Avatar

Level 2

Thanks for the replies.

To test where the problem is I've turned off all Apache RewriteRules, disabled cacheing, in filters commented out all rules except '/0001 {/type "allow" /glob "*" }' to allow everything ,and cleared the dispatcher cache. Restarted dispatcher, and retested..issue still persisted.

Then created a new user in AEM, tested with the new user in author dispatcher and had no problems. Then went back and reenabled cache, filters, rewrites, etc and retested with the new user, again had no issues with the new user.

All the users that are experiencing issues were migrated from AEM 6.0 to 6.2 using the ACS Commons Tools to migrate ACLs and users.

I've attached the dispatcher configs for the author instance.

Avatar

Correct answer by
Employee Advisor

Hi,

I don't think, that this has anything to do with the dispatcher, it's clearly a permission problem. Looks like the users, which are not able to login, cannot read the / node. Login with the admin account and check on the /useradmin console the permissions of some users.

The release notes for AEM 6.1 [1] mention a change in the permissions.

Cheers,
Jörg

[1] https://docs.adobe.com/docs/en/aem/6-1/release-notes/deprecated-removed-features.html

Avatar

Level 2

Hi Jörg,

   Thanks for the response. So full disclosure, apparently the person that reported the issue didn't mention that it is also resolved when we reassociated his account with the proper groups. So in the end yes, you were right it was permissions, much to my confusion was that it was still *falsely* reported as an issue when it had been corrected.