Your achievements

Level 1

0% to

Level 2

Tip /
Sign in

Sign in to Community

to gain points, level up, and earn exciting badges like the new
BedrockMission!

Learn More

View all

Sign in to view all badges

HTTP ERROR 503 Problem accessing /. Reason: Authentication Support service missing. Cannot authenticate request.

Avatar

Avatar
Boost 1
Level 1
sshoda
Level 1

Like

1 like

Total Posts

5 posts

Correct Reply

0 solutions
Top badges earned
Boost 1
Validate 1
View profile

Avatar
Boost 1
Level 1
sshoda
Level 1

Like

1 like

Total Posts

5 posts

Correct Reply

0 solutions
Top badges earned
Boost 1
Validate 1
View profile
sshoda
Level 1

20-07-2021

I am new to AEM development and not sure how to fix this issue.

So here is what happen. First, the AEM instance was working fine then all of a sudden I saw a "memory, not enough" error i.e. JVM memory.

So I restarted multiple times before increasing the memory to 1024 and then to 2048

And then I was getting the above error. I googled a bit and finally tried few solutions

  1. Stop the AEM instance.

  2. Go to folder crx-quickstart\repository\ remove folder index

  3. Start the AEM.

Even then I see the same error as shown below!

 

Any Idea on this. Or Do I need to reinstall the AEM instance?

I am using AEM 6.5 version..

 

 

http://localhost:4502/ 

HTTP ERROR 503
Problem accessing /. Reason:
AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate the request.

 

Error.log

Error:11.11.2015 12:38:29.888 *ERROR* [qtp231586654-77] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: AuthenticationSupport service missing. Cannot authenticate request.
11.11.2015 12:38:29.888 *ERROR* [qtp231586654-77] org.apache.sling.engine.impl.SlingHttpContext handleSecurity: Possible reason is missing Repository service. Check AuthenticationSupport dependencies.

 

 

 

Accepted Solutions (1)

Accepted Solutions (1)

Avatar

Avatar
Boost 10
Level 3
Sean-McK
Level 3

Likes

10 likes

Total Posts

51 posts

Correct Reply

3 solutions
Top badges earned
Boost 10
Affirm 3
Validate 1
Ignite 5
Ignite 3
View profile

Avatar
Boost 10
Level 3
Sean-McK
Level 3

Likes

10 likes

Total Posts

51 posts

Correct Reply

3 solutions
Top badges earned
Boost 10
Affirm 3
Validate 1
Ignite 5
Ignite 3
View profile
Sean-McK
Level 3

21-07-2021

I have seen this issue if you are using a bad version of the archetype to build your project. What version of AEM are you using? What version of the archetype are you using. We did notice RepoInit was creating the issue with indexing. We upgraded to 6.5.7 and we got rid of the RepoInit files in the archetype and deleted the index directory (makes the system reindex), and the problem went away. Check the error logs as requested, and you might see an issue with the repo initializing. We started down the route because we read https://blogs.perficient.com/2020/06/17/one-tool-to-configure-them-all-sling-repoinit/ . 

 

Cheers

Answers (2)

Answers (2)

Avatar

Avatar
Coach
Employee
Jörg_Hoh
Employee

Likes

1,133 likes

Total Posts

3,161 posts

Correct Reply

1,079 solutions
Top badges earned
Coach
Give back 600
Ignite 5
Ignite 3
Ignite 1
View profile

Avatar
Coach
Employee
Jörg_Hoh
Employee

Likes

1,133 likes

Total Posts

3,161 posts

Correct Reply

1,079 solutions
Top badges earned
Coach
Give back 600
Ignite 5
Ignite 3
Ignite 1
View profile
Jörg_Hoh
Employee

21-07-2021

 

This is a symptom which normally just shows up when your repository is corrupted and is not able to start. In the logfile you should see more error messages before which give more information about the type of the problem.

 

If this is a local development environment, it normally doesn't make much sense in trying to fix that, it's much faster if you just start over with a new repository.

Avatar

Avatar
Boost 1
Level 1
sshoda
Level 1

Like

1 like

Total Posts

5 posts

Correct Reply

0 solutions
Top badges earned
Boost 1
Validate 1
View profile

Avatar
Boost 1
Level 1
sshoda
Level 1

Like

1 like

Total Posts

5 posts

Correct Reply

0 solutions
Top badges earned
Boost 1
Validate 1
View profile
sshoda
Level 1

21-07-2021

Thanks, Sean-McK

I do see an Error :

 ERROR* [Apache Sling Repository Startup Thread] com.adobe.granite.repository.impl.SlingRepositoryManager Exception in a SlingRepositoryInitializer, SlingRepository service registration aborted
org.apache.sling.repoinit.parser.RepoInitParsingException: Encountered " "set" "set "" at line 4, column 9.
Was expecting:
<EOF>

==================================

And my AEM version is 6.5.0