Error when creating an AEM project in Eclipse

Avatar

Avatar

grantc99475970

Avatar

grantc99475970

grantc99475970

08-09-2016

When attempting to follow along with the Back-end Developer Workshop video: "Using the AEM Eclipse Plug-in", I get errors that I don't see represented in the video.

First I create a project.

step1.PNG

Next I choose the archetype

step2.PNG

Then I set up my properties like they are in the video

step3.PNG

Then I start up my server and wait until I an access the page at localhost:4502

step4.PNG

Then I set up my new server

step5.PNG

Here's what happens after I hit "Finish":

step6.PNG

Here is the expanded "Problems" tab.

step6extra.PNG

If I do as Eclipse suggests and update the project, this happens:

1020145_pastedImage_0.png

But then the errors go away.

Unfortunately, I don't have a Server in my "Servers" tab, so if I go to create one...

1020152_pastedImage_1.png

1020153_pastedImage_2.png

And after a bit of configuration to set the port and debug, and after pressing the "Connect to the server in debug mode" button, I get this:

1020154_pastedImage_3.png

If I connect in Run mode, I don't see any errors and the Server changes to "[Started]".

I can clean and publish fine. I can see the "Company" site afterwards.

Is there anything I can do to avoid these errors?

Here is the Eclipse error log from the day these screenshots were taken:

!SESSION 2016-09-08 11:25:54.742 -----------------------------------------------

eclipse.buildId=4.5.2.M20160212-1500

java.version=1.8.0_101

java.vendor=Oracle Corporation

BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=en_US

Framework arguments:  -product org.eclipse.epp.package.java.product

Command-line arguments:  -os win32 -ws win32 -arch x86_64 -product org.eclipse.epp.package.java.product

!ENTRY org.eclipse.ui.navigator 2 0 2016-09-08 11:26:04.686

!MESSAGE Can't find Navigator Content Descriptor with id: org.eclipse.jst.jee.ui.ejb

!ENTRY org.eclipse.egit.ui 2 0 2016-09-08 11:26:06.366

!MESSAGE Warning: The environment variable HOME is not set. The following directory will be used to store the Git

user global configuration and to define the default location to store repositories: 'C:\Users\Grant'. If this is

not correct please set the HOME environment variable and restart Eclipse. Otherwise Git for Windows and

EGit might behave differently since they see different configuration options.

This warning can be switched off on the Team > Git > Confirmations and Warnings preference page.

!ENTRY org.eclipse.wst.common.project.facet.core 4 0 2016-09-08 12:09:20.602

!MESSAGE Project facet jst.ejb has not been defined. It is used in plugin org.eclipse.jst.j2ee.

!ENTRY org.eclipse.m2e.logback.appender 2 0 2016-09-08 12:09:35.737

!MESSAGE Manifest org.mycompany:project.core:bundle:0.0.1-SNAPSHOT : Unused Private-Package instructions, no such package(s) on the class path: [!*]

!ENTRY org.eclipse.m2e.logback.appender 2 0 2016-09-08 12:09:35.740

!MESSAGE Manifest org.mycompany:project.core:bundle:0.0.1-SNAPSHOT : The JAR is empty: The instructions for the JAR named org.mycompany.project.core did not cause any content to be included, this is likely wrong

!ENTRY org.eclipse.m2e.logback.appender 2 0 2016-09-08 12:09:48.931

!MESSAGE Manifest org.mycompany:project.it.tests:bundle:0.0.1-SNAPSHOT : Unused Private-Package instructions, no such package(s) on the class path: [!*]

!ENTRY org.eclipse.m2e.logback.appender 2 0 2016-09-08 12:09:48.941

!MESSAGE Manifest org.mycompany:project.it.tests:bundle:0.0.1-SNAPSHOT : The JAR is empty: The instructions for the JAR named org.mycompany.project.it.tests did not cause any content to be included, this is likely wrong

!ENTRY org.eclipse.wst.common.project.facet.core 4 0 2016-09-08 12:09:49.430

!MESSAGE Project facet jst.ejb has not been defined. It is used in plugin org.eclipse.jst.server.core.

!ENTRY org.eclipse.wst.common.project.facet.core 4 0 2016-09-08 12:09:49.437

!MESSAGE Project facet wst.jsdt.web has not been defined. It is used in plugin org.eclipse.jst.server.core.

!ENTRY org.eclipse.core.resources 2 568 2016-09-08 12:09:49.750

!MESSAGE Problems encountered while setting project description.

!SUBENTRY 1 org.eclipse.core.resources 2 35 2016-09-08 12:09:49.750

!MESSAGE Nature does not exist: org.eclipse.wst.jsdt.core.jsNature.

Accepted Solutions (0)

Answers (4)

Answers (4)

Avatar

Avatar

matth39107775

Avatar

matth39107775

matth39107775

01-09-2019

I have the same issue. Anyone have any ideas? I also used the finished WKND code so it doesn't have to do with the actual Maven setup process.

Avatar

Avatar

patricks1493253

Avatar

patricks1493253

patricks1493253

21-03-2017

No one can help? I have the same problem and I don't know how to solve.

Avatar

Avatar

rampai

Avatar

rampai

rampai

02-09-2019

For the 500 error fix refer this.

https://stackoverflow.com/questions/38388879/setup-aem-in-eclipse-and-create-a-project

I had to uncheck it and restart my server in debug mode.

But even with the flag checked I could start the server in debug mode in around 4 tries. Gives me 500 a couple of times and then works all of a sudden. The same URL is very much accessible from the browser.

1825875_pastedImage_2.png

1825874_pastedImage_1.png

Thanks,

Ram

Avatar

Avatar

nik919

Avatar

nik919

nik919

26-03-2017

Use "Lazybones". It gives you much more flexibility and i guess, there you should not face any such issues.