AEM 6.1 Server Startup error

Avatar

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile
cq_5_5
Level 2

15-10-2015

I'm getting following error on AEM 6.1 server startup. Because of this error, lot of cq.social components are in satisfied state (not active). Is there any hotfix available for this error?

Is anybody else facing the similar issue?

23.09.2015 06:13:19.252 *WARN* [qtp104801753-47175] com.adobe.cq.social.cq-social-ugcbase [com.adobe.cq.social.commons.impl.SocialUtilsImpl(970)] Failure loooking up method bindPageManagerFactory(org.osgi.framework.ServiceReference) in class class com.adobe.cq.social.commons.impl.SocialUtilsImpl. Assuming no such method. (java.lang.NoClassDefFoundError: com/adobe/cq/social/ugcbase/SocialException)
java.lang.NoClassDefFoundError: com/adobe/cq/social/ugcbase/SocialException
        at java.lang.Class.getDeclaredMethods0(Native Method)
        at java.lang.Class.privateGetDeclaredMethods(Class.java:2615)
        at java.lang.Class.getDeclaredMethod(Class.java:2007)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.getMethod(BaseMethod.java:316)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.getServiceReferenceMethod(BindMethod.java:345)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.doFindMethod(BindMethod.java:112)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.findMethod(BaseMethod.java:171)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.access$400(BaseMethod.java:37)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod$NotResolved.resolve(BaseMethod.java:558)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod$NotResolved.methodExists(BaseMethod.java:580)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.methodExists(BaseMethod.java:513)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.getServiceObject(BindMethod.java:573)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager.getServiceObject(DependencyManager.java:2037)
 
 
 
 

23.09.2015 06:13:19.255 *ERROR* [FelixDispatchQueue] com.adobe.cq.social.cq-social-ugcbase FrameworkEvent ERROR (org.osgi.framework.ServiceException: Service factory exception: com/adobe/cq/social/ugcbase/SocialException)
org.osgi.framework.ServiceException: Service factory exception: com/adobe/cq/social/ugcbase/SocialException
        at org.apache.felix.framework.ServiceRegistrationImpl.getFactoryUnchecked(ServiceRegistrationImpl.java:347)
        at org.apache.felix.framework.ServiceRegistrationImpl.getService(ServiceRegistrationImpl.java:243)
        at org.apache.felix.framework.ServiceRegistry.getService(ServiceRegistry.java:357)
        at org.apache.felix.framework.Felix.getService(Felix.java:3671)
        at org.apache.felix.framework.BundleContextImpl.getService(BundleContextImpl.java:470)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.SingleRefPair.getServiceObject(SingleRefPair.java:72)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.getServiceObject(BindMethod.java:576)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager.getServiceObject(DependencyManager.java:2037)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager$SingleStaticCustomizer.prebind(DependencyManager.java:1001)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager.prebind(DependencyManager.java:1410)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.AbstractComponentManager.collectDependencies(AbstractComponentManager.java:983)

  
          at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: com/adobe/cq/social/ugcbase/SocialException
        at java.lang.Class.getDeclaredMethods0(Native Method)
        at java.lang.Class.privateGetDeclaredMethods(Class.java:2615)
        at java.lang.Class.getDeclaredMethods(Class.java:1860)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.getServiceObjectAssignableMethod(BindMethod.java:411)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.doFindMethod(BindMethod.java:178)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.findMethod(BaseMethod.java:171)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.access$400(BaseMethod.java:37)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod$NotResolved.resolve(BaseMethod.java:558)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod$NotResolved.methodExists(BaseMethod.java:580)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BaseMethod.methodExists(BaseMethod.java:513)
        at org.apache.felix.scr.impl.helper.BindMethod.getServiceObject(BindMethod.java:573)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager.getServiceObject(DependencyManager.java:2037)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager$SingleStaticCustomizer.prebind(DependencyManager.java:1001)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.DependencyManager.prebind(DependencyManager.java:1410)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.AbstractComponentManager.collectDependencies(AbstractComponentManager.java:983)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.SingleComponentManager.getServiceInternal(SingleComponentManager.java:778)
        at org.apache.felix.scr.impl.manager.SingleComponentManager.getService(SingleComponentManager.java:749)
        at org.apache.felix.framework.ServiceRegistrationImpl.getFactoryUnchecked(ServiceRegistrationImpl.java:343)
        ... 146 common frames omitted
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.adobe.cq.social.ugcbase.SocialException not found by com.adobe.cq.social.cq-social-ugcbase-api [575]
 

Accepted Solutions (1)

Accepted Solutions (1)

Avatar

Avatar
Coach
Employee
Jörg_Hoh
Employee

Likes

1,134 likes

Total Posts

3,161 posts

Correct reply

1,079 solutions
Top badges earned
Coach
Give back 600
Ignite 5
Ignite 3
Ignite 1
View profile

Avatar
Coach
Employee
Jörg_Hoh
Employee

Likes

1,134 likes

Total Posts

3,161 posts

Correct reply

1,079 solutions
Top badges earned
Coach
Give back 600
Ignite 5
Ignite 3
Ignite 1
View profile
Jörg_Hoh
Employee

15-10-2015

Hi,

in that case please raise a Daycare ticket, and please provide the list of bundles you started with in 6.0, and the way you upgraded to AEM 6.1. You might want to add also the version of the JVM you are using (java --version).

kind regards,
Jörg

Answers (7)

Answers (7)

Avatar

Avatar
Validate 10
MVP
kunal23
MVP

Likes

166 likes

Total Posts

565 posts

Correct reply

172 solutions
Top badges earned
Validate 10
Validate 1
Ignite 3
Ignite 1
Give Back 50
View profile

Avatar
Validate 10
MVP
kunal23
MVP

Likes

166 likes

Total Posts

565 posts

Correct reply

172 solutions
Top badges earned
Validate 10
Validate 1
Ignite 3
Ignite 1
Give Back 50
View profile
kunal23
MVP

15-10-2015

If you reinstall cq-socialcommunities-pkg-1.7.197.zip then all dependent packages of social feature will be installed again. 

Avatar

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile
cq_5_5
Level 2

15-10-2015

One more thing, i noticed that following two packages are not upgraded:

cq-social-core-pkg-1.5.35.zip (also has dependencies error)

cq-social-storage-pkg-1.0.9.zip

Also I am seeing two additional bundles in upgraded instance which are not there in the AEM 6.1 fresh installation

AEM Social Communities Storage - Bundlecom.adobe.cq.social.cq-social-storage

AEM Social Communities UGC Base - Bundlecom.adobe.cq.social.cq-social-ugcbase

do we need these bundles on 6.1 instance?

Avatar

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile
cq_5_5
Level 2

15-10-2015

Executed following command for upgrade:

java -Xmx4096m -XX:MaxPermSize=1024M -jar cq5-author-p7402.jar -r author,crx3,crx3tar

@Kunal,

I checked for both the packages. Both the packages are installed on the upgraded instance. 

cq-social-commons-pkg-1.5.151.zip

cq-socialcommunities-pkg-1.7.197.zip

Avatar

Avatar
Validate 10
MVP
kunal23
MVP

Likes

166 likes

Total Posts

565 posts

Correct reply

172 solutions
Top badges earned
Validate 10
Validate 1
Ignite 3
Ignite 1
Give Back 50
View profile

Avatar
Validate 10
MVP
kunal23
MVP

Likes

166 likes

Total Posts

565 posts

Correct reply

172 solutions
Top badges earned
Validate 10
Validate 1
Ignite 3
Ignite 1
Give Back 50
View profile
kunal23
MVP

15-10-2015

It could have happened that during the upgrade some of the 6.1 social packages may not have got installed. Go to crx/packmgr and see if the following packages are in installed state or not - 

cq-social-commons-pkg-1.5.151.zip

cq-socialcommunities-pkg-1.7.197.zip

I guess social-commons package wasn't installed and thats why you see all these OSGI errors in the bundles. If it is not installed try installing it manually and share any errors you see in the installation. 

Avatar

Avatar
Boost 5
Level 6
JK_Kendall
Level 6

Likes

36 likes

Total Posts

379 posts

Correct reply

105 solutions
Top badges earned
Boost 5
Boost 3
Boost 25
Boost 10
Boost 1
View profile

Avatar
Boost 5
Level 6
JK_Kendall
Level 6

Likes

36 likes

Total Posts

379 posts

Correct reply

105 solutions
Top badges earned
Boost 5
Boost 3
Boost 25
Boost 10
Boost 1
View profile
JK_Kendall
Level 6

15-10-2015

FWIW : I've learned that SocialException moved to com.adobe.cq.social. So something didn't get upgraded when ugcbase did… 

So, details on how you performed the upgrade would be helpful.

- JK

Avatar

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile

Avatar
Ignite 1
Level 2
cq_5_5
Level 2

Likes

2 likes

Total Posts

23 posts

Correct reply

0 solutions
Top badges earned
Ignite 1
Validate 1
Give Back
Boost 1
View profile
cq_5_5
Level 2

15-10-2015

Getting this error on every server restart.

We are upgrading from 6.0 to 6.1. Forgot to mention in my earlier post.

Avatar

Avatar
Validate 25
MVP
bsloki
MVP

Likes

182 likes

Total Posts

1,859 posts

Correct reply

545 solutions
Top badges earned
Validate 25
Validate 10
Validate 1
Boost 50
Boost 5
View profile

Avatar
Validate 25
MVP
bsloki
MVP

Likes

182 likes

Total Posts

1,859 posts

Correct reply

545 solutions
Top badges earned
Validate 25
Validate 10
Validate 1
Boost 50
Boost 5
View profile
bsloki
MVP

15-10-2015

is this error when you are trying fresh startup or on when you are restarting your AEM instance ?