Adobe Launch script load time takes 500 to 900 ms (Network Tab)

Avatar

Avatar

Jayakrish

Avatar

Jayakrish

Jayakrish

28-01-2021

Hi All,

We have implemented the site through asynchronous call with adobe launch and recently noticed that the launch script take more time (500 to 900 ms) than usual while we checked from network tab. Please refer the attached screenshot for the reference.
Understand this may vary based on each network and based on individuals network speed. At the very first time on the page it takes 500 to 900 ms and after it get cached and loads it normally between10 to 50 ms.

I feel like I am missing some points to understand this behavior. What are other reason for taking more time to load the launch script at very time?

launch_load_time.PNG

Thank you,
Jay.

View Entire Topic

Avatar

Avatar

yuhuisg

MVP

Avatar

yuhuisg

MVP

yuhuisg
MVP

28-01-2021

The 2 main reasons are:

  1. Size of the JS file, which depends on all of the assets (rules, data elements and extensions) that you have built and published into a library in your Launch property.
  2. Network latency, which is out of your scope because that depends on a whole host of external factors, e.g. ISPs, DNSes, routers, etc.

Obviously, the one to tackle is the JS file's size. I suggest reviewing your Launch property in this order:

  1. Disable any Rules, Data Elements and Extensions that are not needed. Disabled assets don't get published to the JS file.
  2. Only include the Events, Conditions and Actions that are really needed in each Rule.
  3. Remove unnecessary _satellite.logger statements.
  4. Refactor your Custom Code to remove and/or simplify them.